Colourful Pink
LAKSA KUAH IKAN TONGKOL
Ahad, 16 September 2012 • 11:18 PTG • 0 Honey(s)

Assalamualaikum......dan salam 1 malaysia...

Suamiku memang pandai memasak....Sejak mula kami berkahwin dia selalu di dapur..Dia bukan membantuku tapi aku yang membantu (tengok aje) dia masak. Perkahwinan kami semasa aku berada di tahun 3 di universiti, itu alasan yang kuat aku memang tak tahu memasak.Goreng telur pun jarang.

Macam-macam yang boleh dia masak .Terbaru dia masak laksa berkuah ikan tongkol. Antara sebabnya mungkin dia naik meluat ,mungkin geram sebab aku dan anak perempuanku tiap petang membeli laksa jiranku.....

Suatu pagi ,dia bersembang dan bertanya resepi dengan jiran kami.Dia ada memberitahu ikan yang digunakan oleh jiran kami tu.Aku buat tak tahu aje..malas nak mencuba ,lebih - lebih lagi kalau hari bekerja.

Suatu hari ,balik jaa sekolah masuk ja rumah  .Bau kuah laksa menyucuk - nyucuk hidung.Ingat jiranku hantar laksa, rupa-rupanya suamiku dah siap resepi terbarunya......


Aku bukan saja-saja nak bodek dia  (tapi dalam hati ada la sikit) tapi memang sedap.Walaupun pertama kali dia masak kuah laksa selepas  15 tahun kami kahwin, kuah dia memang sedap, pekat, memang terbaik la....
Berbakul - bakul la dia dapat pujian dari aku.Tambah - tambah lagi semua ulaman dah siap terhiris  ,tunggu makan jaa.Apa lagi.....bertambah-tambah kami anak beranak kecuali dia....sikit ja makan....Itulah sikapnya kalau apa sahaja yang kami anak beranak suka makan, dia suka tengok aje....Tq abang...

Terasa lak hati ini nak berkongsi  resepi suamiku yang rajin nii.(masak aje)


Bahan-bahannya  (kuah):
  1. 1 kilo ikan tongkol
  2. 15 biji cili kering (dikisar)
  3. 7 keping asam keping
  4. sedikit belacan
  5. semangkuk kecil kepala udang yang telah dibersihkan dan direbus kemudian kisar (tidak terlalu hancur supaya senang nak ditapis) .
  6. 2 batang bunga kantan
  7. seikat kecil daun kesum
  8. lima biji bawang besar yang telah dikisar halus
  9. setengah cawan isi  ketam
  10. Garam secukup rasa
 Ulam (hiasan )
  • bawang besar
  • cili besar/ cili padi
  • daun selom/ gajus
  • telur rebus
  • limau nipis/kasturi
  •  **** laksa 2 bungkus

Cara menyediakan kuahnya:
  • rebus ikan, kemudian asingkan isi dan tulangnya .kisar isi ikan juga tulang (termasuk kepalanya) secara berasingan. Tapis tulang yang telah dikisar dalam air rebusan ikan.
  • masukkan cili dan bawang serta belacan yang telah dikisar tadi.Masak dengan api perlahan.
  • Selepas 10 minit,masukkan kesemua bahan yang lain (asam keping,daun kesum, bunga kantan, air rebusan kepala udang,isi ketam dan garam secukup rasa.
  • Masak selama 50 minit lagi ataupun sehingga kuahnya menjadi jernih di bahagian atas.

  Selamat mencuba.....
  




Welcome to my blog . Please navigate around happily. And follow me if you like to ;> Don't forget to leave your footsteps so I can visit you back ;3 bold italic underline strike

Diary About Link Stuff


Put your cbox code here ! :)


Tutorial 'Add followers gadget on Blog (blogskin)' Click Here !


Template By: Sarah Zulkifli
Header By: Aina Hanani
Owner: YOUR NAME